Start --- Sticka --- Virka --- Sy --- Brodera --- Smycken --- Nostalgi --- Brudkista --- Gåvor


KasKAD

Kas Kreativa Allehanda Drömmar

Att skapa något, att låta fantasin flöda och att drömma om det man vill göra är något som jag mår bra av. När jag är stressad kan jag inte vara kreativ, då blir allt bara ett "måste" och då ligger mina syprojekt i dvala. Nu är jag inne i ett "flow" och skapar mycket och tänkte visa mina alster här...

lördag 28 november 2009

Virkade små dukar


De här två dukarna är uppbyggda av små virkade stjärnor/blommor som man fäster i varandra. Jag har en liten fyrkantig duk med 3x3 stjärnor och så har jag en liten längre som består av 3x9 stjärnor.

Sitter och funderar på hur jag kan få användning för dessa. Tror inte jag kommer att använda dem som dukar, men de kan bli dekorationer på något sätt, jag har bara inte kommit på hur ännu.

Korsstygnsduk

Den här löparen är broderad med korsstygn. Mönstret har jag kopierat av en kompis som troligtvis har köpt det från Marks&kattens. Färgerna på broderiet har jag plockat ihop själv, men jag tror att det var väldigt likt orginalet. Inspiration till den knutna fransen har jag hittat i en gammal Allerstidning, vilken årgång vet jag inte.

tisdag 17 november 2009

Väggbonad

Det är inte så vanligt med bonader numera! Här är en bonad som jag har fått mönster, tyg och garn till i födelsedagspresent någon gång. Tror att den är köpt från Marks&Kattens. Jag har sytt klart den för länge sedan, men jag har aldrig haft upp den på någon vägg. Jag hoppas att mina barn, barnbarn eller barnbarns barn kommer tycka att den är jätte häftig. Jag sparar den till dem!

blommig sommarduk

Denna duk fick jag av min faster i födelsedagspresent någon gång i tonåren, den var obroderad då. Duken med påritat mönster, nålen, garnet och en beskrivning fanns med i samma förpackning. Det var bara att skrida till verket och börja sy blommorna med plattsömn och stjälkstygn. Lätt som en plätt!!

måndag 16 november 2009

Virkad spets och bård till gardin

Denna bård och spets virkade jag till denna gardin. Blommönstret till bården tror jag är hämtad från beskrivningen av denna sjal. Medan mönstret till den lilla spetsen är hämtad från Allers (26/98).

Virkad bordsduk

Denna duk är gjord av en fyrkant av 6x6 blommor i mitten och sen är ett rutmönster virkat runt omkring som avslutas med en liten spetskant. Blommorna i mitten är virkade så att kronbladen står upphöjda. Duken är ca 90x90 cm.

Detta mönster är hämtat från en Allerstidgning (21/99), men det går troligtvis att göra vilka blommönster som helst som man fäster i varandra och sen virkar en ytterkant till.

Min duk blev lite oformlig eftersom ytterkanten veckar sig. Jag har försökt att väta den och sen forma till den, men det har inte blivit helt 100%-igt. Har funderat på om jag ska dra upp sista varven och virka dessa lite hårdare. Än så länge har jag inte gjort det, men få se om jag får ett ryck någon gång. Det skulle kanske ske om jag hittade det ultimata stället att ha duken på. Nu ligger den bara nerpackad och får så bli tills jag kommer på andra tankar.

söndag 15 november 2009

Liten duk med hålsöm


Denna lilla duk som endast mäter 14 x 43 cm gjorde jag för att testa på att göra hålsöm. Hålsömmen löper som en kant runt duken, sytt i lite mörkare brunt. Man fäster den invikta kanten i hålsömmen. Man klipper också upp några trådar där sömmen ska vara så att det blir små hål som man sedan syr runt.

I mitten på duken har jag broderat med plattstygn några figurer som jag hittade på en duk som mamma har gjort.

Små blomtavlor

Dessa tre tavlor är gjorda i olika broderitekniker.

1. Blomhjärtanet är gjort med korsstygn och sidenbandsbroderier (tavlan är 15x15). Mönstret är hämtat från en engelsk tidning Cross Stitch & needlework (feb 1997). Tips på hur man syr med sidenband finns här.

2. Blombuketten är gjord i olika knutna stygn (tavlan är 15x15).
Mönstret är hämtat från en virk- och broderibilaga i Allers från 1994. Tips på hur man gör olika knutna stygn hittar du här.

3. Violen är gjord i plattsöm och stjälkstygn (tavlan är 11x14).
Mönstret till det här broderiet kommer jag inte ihåg var jag har hittat, men troligen har jag sett det i någon tidning och sen testat att göra det själv. Hur du gör dessa stygn kan du läsa om här.

Duk med Hardangerbroderi

De norska hardangerbroderierna var ursprungligen breda bårder på förkläden som hörde till de gamla folkdräkterna i Hardanger. Därifrån har dessa spetsliknande broderier spritt sig ut i världen och nu kan man se dem på dukar och kuddar också. Man syr med vitt pärlgarn på dubbeltrådig hardangerväv. Dessutom behövs en vass och smidig sax för att kunna klippa i trådarna så att man får till hålen i duken.

Mönster kan man hitta i olika böcker om broderi, har försökt hitta någon bra sida på nätet där man förklarar hur man gör, här är en. Mönster till denna duk hittade jag i en Allerstidning från 1998. Duken mäter 46x46.

Broderier

Att men nål och tråd brodera mönster på olika textilier är något som tidigare generationer med framför allt kvinnor har ägnat sig åt. Det krävs både tålamod, fingerfärdighet och kreativitet för att slutprodukten ska bli något fint och vackert.

Måla en tavla med korsstygn

Denna tavla har jag gjort med hjälp att ett färdigt kitt med tyg, nål, garn och mönster från Lanarte. Det är rätt så pilligt att sy, för det är små stygn och många färger, men otroligt kul och utmanande. Det gäller att man är koncentrerad och har bra ljus så att man ser vad man håller på med. Ramen har jag låtit göra på en ram- och glasverkstad.

Brodera monogram på lakan











Att brodera in sina initialer på lakan och dynvar/örngott gjorde man ofta förr. Min mamma har otaliga lakan med fina spetsbroderier och sirliga monogram, den tredje bilden är ett exempel på detta. Man kan se en viss klasskillnad mellan de två första, som jag har gjort och den som är mammas. Dessa två är de enda broderade dynvaren jag har, resten av mina lakan och dynvar är obroderade.

Undrar varför det var så viktigt att ha alla sina sängkläder broderade förut och varför man inte gör det längre? Var man förr mer rädd om sina sängkläder och fanns det risk för att man kunde blanda ihop sina egna lakan med andras?! Nu för tiden köper man nya färdigsydda underlakan och påstäcken, blir de slitna slänger man dem och köper nya. Man kan köpa lakan i olika färger och mönster. Man kanske inte längre behöver brodera in initialerna för att veta vems lakan det är...

Att ha en brudkista

Nu för tiden är det är det väldigt få som lägger någon vikt vid att fylla en brudkista med allehanda lakan, dukar, handdukar och bonader. Syftet med en brudkista har som försvunnit!

Min mormor hade en kista med fina dukar och andra handarbeten. Jag tyckte det var spännande att titta i den, men jag fick inte röra något där om inte mormor var med. När jag var yngre och ännu bodde hemma handarbetade och pysslade jag en hel del och blev troligtvis inspirerad av broderier och dukar som mamma och mormor gjort. Jag ville testa och se om jag kunde göra liknande saker. Därför har jag nu en hel hög med olika dukar, bonader och tavlor som ligger nerpackade i en kartong. Jag vet inte om jag någonsin kommer att använda dessa, men jag hoppas att de en dag ska komma till användning. Inredningsmodet och hur vi smyckar våra hem ändras hela tiden, så vem vet, mitt i allt får jag användning för detta.

tisdag 10 november 2009

Smyckesset


Julen 2007 fick jag i julklapp en låda med pärlor och då gjorde jag detta set med halsband, armband och örhängen.

Halsband


Det här halsbandet gjorde jag en gång innan jag skulle gå på en fest när jag var student. Jag hade köpt en ny topp, men hade inget halsband att ha till, då gjorde jag det här. Jag kommer ihåg att jag höll på med det in i sista stund innan jag skulle gå, men det blev klart och jag hade det under kvällen.

Det är gjort av olika sorters pärlor, både trä- och plastpärlor.

Armband

Det här armbandet gjorde jag under mitt år i Kanada. Där fanns en affär där de sålde massor med olika fina pärlor. Jag hade aldrig tidigare varit inne i någon sådan affär och blev helt tagen av detta. Jag köpte fiskelina, några fina dyra pärlor och sen några små påsar med billigare pärlor och så började jag.

Att göra smycken av pärlor

Att trä pärlor på ett band och göra halsband är sådant som man ofta gör redan som liten, det gjorde jag. När man blir äldre höjer man för det mesta kravet på hur det färdiga smycket ska se ut och då kan det hända att man inte alltid bär sina egenhändigt gjorda smycken. Det är så enkelt att köpa smycken, utbudet är stort och ibland kostar de inte så mycket heller. Jag tycker att halva nöjet är att sitta och knåpa ihop pärlor till halsband och annat, att fundera på vilka pärlor som ska vara bredvid varandra och att försöka få slutprodukten att matcha med de kläder man har tänkt ha det till.

lördag 7 november 2009

KasKAD: Detta är nytt för mig!

KasKAD: Detta är nytt för mig!

Detta är nytt för mig!

Nu ska jag försöka mig på detta med bloggande, har inte bloggat tidigare, men har läste en del bloggar och känner mig nu redo att göra detta. Få se vad det blir och hur det går...